REISER SKIPET HAR GJORT GJENNOM HISTORIEN

Skipets første reiser

ss-solrandet-oldSiden skipet ble bygget for nesten 90 år siden, har det gjennomført mange og svært varierte turer. Det har for eksempel seilt rundt jorden hele fem ganger. Den aller første reisen SS Sørlandet gjorde, var fra Kristiansand til Oslo i 1927. Her ble skipet inspisert av Kong Håkon og Kronprins Olav. Senere det samme året seilte skipet til London med 90 skoleskipselever, noe som var SS Sørlandets første utenlandsreise. Ettersom skipet ble bygget uten motor, seilte skipet hele veien.

Første skoleskip til å krysse Atlanterhavet

I 1933 arrangerte Chicago verdensutstillingen «A Century in Progress International Exposition», der tema var teknisk innovasjon. SS Sørlandet ble valgt som det norske bidraget, og da skipet 29 april 1933 seilte til Amerika for å delta på utstillingen, ble det det første norske skoleskipet til å krysse Atlanterhavet. På vei til utstillingen besøkte det blant annet Montreal i Canada og flere amerikanske byer før det ankom havnen på Northerly Island i Chicago 20. juni. Reisen ble ledet av kaptein Magnus Andersen. Skipet ble værende i Chicago i fem uker.

Til Kirkenes under 2. verdenskrig

Under 2. verdenskrig hadde den norske marinen stort behov for depot -og losjiskip for å forsyne krigsskipene med det de hadde behov for. Dette førte til at både gamle panserskip, passasjerskip, sivile fartøyer og skoleskip ble ombygd til dette formålet. SS Sørlandet ble derfor sammen med de tre andre norske skoleskipene, Christian Raddich, Statsraad Lehmkuhl og Tordenskiold i 1939 tatt i bruk av den norske marinen. SS Sørlandet ble tauet til Kirkenes og fungerte der som kullager og fangeskip, helt til det etter hvert ble tatt over av tyske soldater.

Utstillingen «Kvinner i kystkulturen»

ss-sorlandet3Da SS Sørlandet ble kjøpt opp av Skjeldbreds rederi og tatt i bruk som skoleskip igjen i 1981, åpnet det for å ta imot både mannlige og kvinnelige skoleskipselever, noe som gjorde det til verdens første skoleskip for kvinner. I forbindelse med dette ble i 1982 utstillingen «Kvinner i kystkulturen» arrangert. Utstillingen ble holdt ombord på skipet og SS Sørlandet seilte oppover norskekysten og besøkte over 60 havner mellom Oslo og Kirkenes. I løpet av reisen ble Sørlandet besøkt av hele 83 000 personer.

«Class Afloat»

I 2010 ble SS Sørlandet leid inn av den kanadiske skolen West Island College for å brukes i deres utdanningstokt «Class Afloat». Omtrent 50 elever deltok i toktet og i løpet av åtte måneder reiste de fra Norge til Frankrike, Portugal, Spania, Italia, Marokko, Senegal, Kapp Verde, Trinidad og Tobago, Colombia, Costa Rica, Belize, Cuba, Den Dominikanske Republikk, Bermuda, Azorerne, Spania, Belgia, Tyskland og Danmark før det returnerte til Norge igjen. «Class Afloat» har også senere tatt i bruk Sørlandet på flere liknende tokt. I 2013 deltok blant annet elevene i «Tall Ships Challenge», der Sørlandet var et av 15 skip som i en tre måneders periode seilte The Great Lakes, altså de store innsjøene i grenseområdet mellom Canada og USA. Dette innebar blant annet at Sørlandet kom tilbake til havnen i Chicago, omtrent 70 år etter forrige besøk, som var verdensutstillingen i 1933.

Privacy Policy